Gazdaságközpontú vagy emberközpontúság

2018.10.12

A "kínálat által manipulált kereslet" elvén működő gazdaságközpontú nyugati civilizáció természetes alternatívája az igény és lehetőség összhangját érvényesítő, emberközpontú ősi civilizáció társadalomszervezési rendszere.

A "Poreto hatékonyság" (keresleti és kínálati optimum) szabadságkorlátozó szerepét Amarthia Sen ("a közgazdaságtan Teréz anyja") közgazdasági Nobel-emlékdíjas tökéletesen bizonyította (emiatt kakukktojás Sen a közgazdasági emlékdíjasok között). Ezzel a többi közgazdasági Nobel emlékdíjas (kiemelten Samuelson), valamint Korten, Silvio Gesell, Douglas, Síklaki, Drábik, Vezér-Szörényi "Poreto-javítási" ötletei nem alkalmazatóak.

A kormányos (kibernetikai) rendszer empírikus bizonyítását tartalmazó anyagom azt mutatja, hogy nem igaz az a megállapítás, miszerint a szocializmus egyetlen alternatívája a kapitalizmus, mert azok egygyökerűek. Ezt igazolja (tökéletes bizonyíték-rendszerrel) Bibó István: "A kapitalista liberalizmus és a szocializmus-kommunizmus állítólagos kiegyenlíthetetlen ellentéte" c. tanulmányában.

A szabályozás (jog) után másodikként a gazdaságértelmezést mutatom be a tapasztalati adatok elemzésén keresztül egy nyilvános videofelvételen, várhatóan október végén - november elején.

Addig is ajánlok két könyvet:

1. "Emberközpontú relációs adatbázis-kezelő rendszer és játékelmélet-alkalmazás",

2. Emberközpontú közgazdaságtan.


Kérlek, írj véleményt a naplómmal kapcsolatban! Köszönöm.