Trump elindult a konföderáció felé

2018.10.12

Ajánlom mindenkinek, hogy váljon a Magyar Küldetést érző és értővé mindenki, aki a nyugati civilizáció változtatásában keresi a megoldást az általános világválságra, ami várhatóan 2020-ban újabb, már végzetes erővel fog általános katasztrófát okozni (Itt a legismertebb közgazdászok jóslata - jön a válság).

Einstein figyelmeztetett: azzal az eszközzel, ami a válságot okozta, nem lehet azt megszüntetni.

Kérlek Benneteket, ne sértődjetek meg! Nem ellenetek, hanem értetek szól észheztérésetekre vonatkozó felhívásom!

Az ide másolt mai hír azt mutatja, hogy a hal feje igyekszik a bűz okát megszüntetni. A részletes elemzést rövidesen közzéteszem.

_______________________________

Pánik a Wall Streeten - Trump bedönti a régi világrendet. A bankárok mehetnek dolgozni október 7, 2018 - https://hungaryexpres.com/panik-a-wall-streeten-trump-bedonti-a-regi-vilagrendet-a-bankarok-mehetnek-dolgozni/

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó megállapodtak egy új kereskedelmi egyezményben, amely a Észak-Amerikai szabad kereskedelmi (NAFTA) egyezmény helyére lép. Az USMCA egy mozaikszó, amely a három aláíró állam nevének kezdőbetűjéből képeztek.

Ez a név változás tulajdonképpen kifejezi az új szerződés lényegét: a régi szabadkereskedelmi lózung helyére nemzetek közti megállapodás lép. Az elefántcsonttoronyban hirdetett határok nélküliség elvét felváltja egy konkrét, a gazdasági élet számos területét részletesen szabályozó államközi megállapodás

Egyesült Államok, Kanada és Mexikó megállapodtak egy új kereskedelmi egyezményben, amely a Észak-Amerikai szabad kereskedelmi (NAFTA) egyezmény helyére lép. Az USMCA egy mozaikszó, amely a három aláíró állam nevének kezdőbetűjéből képeztek.

Ez a név változás tulajdonképpen kifejezi az új szerződés lényegét: a régi szabadkereskedelmi lózung helyére nemzetek közti megállapodás lép. Az elefántcsonttoronyban hirdetett határok nélküliség elvét felváltja egy konkrét, a gazdasági élet számos területét részletesen szabályozó államközi megállapodás

Trump adminisztráció hátat fordított a hatalmas, 30-40 országot felölelő kereskedelmi rendszereknek, ahol a nemzetállamok elvesztenék azokat a jogosultságaikat, amellyel beleszólhatnak a gazdasági életbe, és minden hatáskört átjátszanának különböző transznacionális csoportoknak és cégeknek. Ahogy Robert Lighthizer, amerikai főtárgyaló fogalmazott:

A dolgozó nők és férfiak, valamint a gazdálkodók számára előnyös lesz, míg Wall Street-i fickóknak más területen kell szerencsét próbálniuk.

Ez kicsit populistára sikeredett a megjegyzés, de tegyük hozzá, hogy a DownJones index éppen a napokban döntötte meg a történelmi rekordját, ami arra utal, hogy a brókerek sem bánkódnak túlságosan.

Egyébként a megállapodás nagyon újszerű és idáig sohasem látott szempontok alapján fogja meg a három ország - az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó - kapcsolatrendszerét.

Garantálja a mexikói munkásoknak a szakszervezet alakítási jogot és kötelezi a mexikói kormányt a minimálbér emelésre. Az autóiparban a szakmunkások számára a legalacsonyabb órabért 15 dollárra emeli.

Ha ezt valójában betartja az ottani kormány, akkor a mexikói munkások az imáikba fogják foglalni az amerikai elnök nevét. Emellett nagyrészt megszűnik az ország bérelőnye az autóiparban, és így az amerikai autógyártóknak, illetve az oda betelepült német, francia és japán cégeknek már nem éri meg annyira fenntartani a mexikói gyáraikat.

Ez pedig kedvezőbb helyzetbe hozza az amerikai munkásosztályt

Továbbá szabályoztak egy csomó más részletet is, amely közül a legfontosabb, hogy évi 1,3 millió darabban limitálták a Mexikóban összeszerelt és az USA-ba szállítandó autók számát.

Kanada kényszerhelyzetbe került: muszáj jóban lenniük a Trump nevű "bohóccal"

Egyébként ugyanez a kvóta vonatkozik majd Kanadára is.

A Trudeau-kormány, amely évekig játszotta Donald Trump liberális ellenzékének szerepét, hirtelen megváltoztatta a véleményét.

Nagyon nem akarta aláírni a megállapodást, ám amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Mexikó belemegy az alkuba, akkor lépniük kellett. Rádöbbentek, hogy muszáj jóba lenniük a Trump nevű "bohóccal", aki történetesen az USA elnöke. Így lelépdeltek a liberális fellegvár lépcsőin és kezet fogtak a "rasszista" elnökkel

Felülemelkedtek azon a problémán, hogy az USA kormánya nem a gender tudományok alapján politizál.

Rengeteg engedményt tettek, csakhogy bent maradhassanak a partiban. Elfogadták Ottavában az amerikai szerzői jogi szabályozást, szintúgy a gyógyszeriparra vonatkozó szabadalmi törvényeket. Ahhoz is hozzájárultak, hogy a kanadai televíziók az amerikai reklámokat sugározzák az amerikai labdarúgó mérkőzések (NFL) közben.

De a legnagyobb engedmény az, hogy az amerikai mezőgazdasági termékek előtt megnyitják a piacaikat. Ezt már Mexikó korábban megtette, és manapság USA több kukoricát exportál délre, mint amennyit a kukorica őshazájában termelnek.

Nem csoda, hogy az amerikai farmerek ujjongva éljenzik Trump-ot, mert ha valóban betartják a megállapodást az érintettek, akkor hatalmas piacokhoz kaphatnak hozzáférést az agrártermékeik.

Az USA-ban a 70-es években még 130 000 tejgazdaság volt, amely szám mára már 40 000 csökkent, de így is a marhatenyésztés adja az ágazat gerincét, ezért létfontosságú.

Ezzel Donald Trump teljesítette az egyik legfontosabb választási ígéretét, amely a NAFTA kivezetéséről szólt. Most elő fogja venni a többi országot: Kínát, Japánt, és ami minket is fog érinteni, az Európai Uniót.

Hazai pályán, Észak-Amerikában, elérte, amit akart, így teljes erővel fordulhat másfelé. Japán és India már lépett és közölte, hogy bármiről szívesen megállapodik az USA-val.

Zavarodott kínaiak

Kínával megkezdte a vámháborút, amely egyre inkább egy bokszmeccshez kezd hasonlítani. Pekingben teljesen meg vannak zavarodva, és nem tudják, miként reagáljanak az amerikai nyomásra. Hol engedékenyebb hangnemet ütnek meg, hol meg bedurvulnak. Az elmúlt napokban éppen az jutott az eszébe a kínai vezetésnek, hogy bedobja a katonai erőt és 300 000 katonát vezényelt a koreai határra. Patetikus nyilatkozatban mondták el, hogy ahol megszűnik a kereskedelem, ott kezdődik a háború.

Na és Merkel?

Európában a német kancellár húzza az időt, vagy csak azért nem csinál semmit, mert fogalma sincs róla, hogy mit is kéne?

Miután már Trump-ot beiktatták, akkor ő még fogadta Berlinben Obamát, és kvaterkáztak egy jót. Olyan szellemiségű nyilatkozatot tettek közzé, amiről azt gondolhatnánk, Obama lenne az elnök.

Ezt a sértést valószínűleg a Trump nem felejti el és ott fog törleszteni, ahol csak tud.

Na és mi?

Pedig jó volna valamit kitalálni, mert most már látjuk, mire ugranak az amcsik: az autóiparra és a mezőgazdaságra. Ez a két ágazat pedig Magyarországot is keményen érinti. Gondoljunk csak arra, hogy győri Audi teljes mértékben USA exportra termel. Jó volna már, ha németek tennék a dolgukat és kormányoznák Európát, és valamiféle stratégiát találnak ki Trump nyomulására.


Kérlek, írj véleményt a naplómmal kapcsolatban! Köszönöm.