"Félóra az erkélyen" 2022. 09. 02.

2022.09.02

Vesd le a szemellenzőt

Mától kezdve csaknem minden nap jelentkezek 11 óra körül a Facebook-on "Félóra az erkélyen" című élőadás-sorozattal.

Állandó téma a szemellenzők elemzése lesz az aktuális napi hírek alapján. Az elemzéseken összehasonlítom a tárggyal kapcsolatos

- föderatív (Szent Korona Tan, történeti alkotmányosság, gazdaságközpontúság, nyugati civilizációs) és

- konföderatív (Szent Korona Értékrend, történelmi alkotmányosság, emberközpontúság, ősi civilizáció)

koreszmék (paradigmák) közötti különbséget.

Az adásról video-felvételt készítek, amelyet aznap délután nyilvánosságra hozok a youtube-on, a napi hírek kivonataival együtt.

Áldás!

Halász József

_____________________________________

Vázlat

Új szemellenző

'aki bármely kommunista törvényre hivatkozik, az elismeri törvényesnek rákosi-kádár véreskezű diktatúráját!

Ha valaki az 1989-es kommunista-mentő XXXI.-es törvényre hivatkozik, az törvényesnek ismeri el a rablóprivatizációt, a bankárok devizacsalását, stb.!

Sós Enikő

Eddig Szent Istvánról mondták, most már Gézáról is. Hol vannak ezek hiteles dokumentumokkal alátámasztva?!

Sós Enikő

Jenei Sándor Az nem 1 vélemény, hogy Szent István itt is, ott is templomot épített, egyházat alapított. Ezek tények még tengernyi sok mindennel. Tényleg fel vagyok háborodva, hogy már Géza is. Elegem van ebből a mocskos világból. Jézusban bízok: Le tudom leplezni, és le is fogom a hamis prófétákat! - Istenem, kérlek: Ügy legyen!!!! De már ma!!!!!!!!!!!!

Jegyzetek

Ukrajna

Drámai fordulatot vett az ukrán ellentámadás, nagyon súlyosak a veszteségek - Háborús híreink pénteken

Míg az ukrán csapatok Herszonnál, addig az orosz erők a Donbaszban próbálkoznak az áttöréssel, de mindkét oldalon súlyosak a veszteségek. Mindeközben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség öt megfigyelője bejelentette: az erőmű környékén maradnak függetlenül attól, hogy egyik harcoló fél sem tudja garantálni a biztonságukat.

2022. szeptember 02. 09:59

A zaporizzsjai atomerőmű demilitarizációjára szólított fel Zelenszkij

A zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este elmondott beszédében.

2022. szeptember 02. 09:16

Hírszerzési jelentés: gigantikus hadgyakorlatot szervez Oroszország, ennek cudar vége lehet

Az Egyesült Királyság hírszerzése pénteken is elkészítette az ukrajnai konfliktussal foglalkozó elemzését. Véleményük szerint az Oroszországban tartott hadgyakorlatok nem érik el céljukat, és nem tudják felkészíteni az orosz csapatokat a valós harctéri körülményekre.

2022. szeptember 02. 08:49

Ukrajnai háború: konkrét számok kerültek ki az orosz szpecnaz veszteségeiről

Több mint 900 orosz elitkatona, deszantos és pilóta vesztette életét eddig az Ukrajnában zajló háború során - derítette ki a BBC orosz nyelvű aloldala.

Tovább a cikkhez

https://www.portfolio.hu/global/20220902/dramai-fordulatot-vett-az-ukran-ellentamadas-nagyon-sulyosak-a-vesztesegek-haborus-hireink-penteken-564643?utm_source=portfolio&utm_medium=push-notification&utm_campaign=push

Lukasenka: Ukrajnában konfliktus készülődik az elnök és a katonaság között

"Ukrajnában konfliktus készülődik az elnök és a katonaság között. Csak a katonaság tud az asztalra csapni, és azt mondani:

csináljunk valamit, különben Ukrajnát eltörlik a föld színéről"

A fehérorosz vezető emellett abnormálisnak nevezte, hogy Ukrajnából élelmiszert, gabonát exportálnak Európába, "amikor az ukránoknak nincs mit enniük".

https://mandiner.hu/cikk/20220901_alekszandr_lukasenko_belarusz_elnok_orosz_ukran_haboru_volodimir_zelenszkij_kulfold_hadsereg

A NAÜ-delegáció elindult vissza a zaporizzsjai erőműből

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) néhány órával az odaérkezése után elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet - írja orosz források alapján a Guardian. A beszámolók szerint Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója azt nyilatkozta, hogy sikerült sok információt szerezniük az orosz megszállás alatt álló reaktorról, beleértve "a legfontosabb dolgokat" is. Ezt követően a delegáció elhagyta az atomerőművet.

Az ukrán hatóság, az Energoatom később hozzátette, hogy a küldöttség öt tagja előreláthatólag szeptember 3-ig az atomerőmű területén marad.

_______________

Ukrán vezérkar: Az oroszok két dandárt is feloszlattak a veszteségek miatt

Az orosz erők változatlanul megszállva tartják Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv megyék egyes részeit, és igyekeznek kedvező feltételeket teremteni egy újabb támadó művelet elindításához.

Az általuk megszerzett információk szerint a jelentős személyi veszteségek miatt az orosz fegyveres erők főparancsnoksága úgy döntött, hogy feloszlatja a légideszant csapatok 31. különálló légideszant rohamdandárját és 22. különleges rendeltetésű dandárt, amelyekben a veszteségek figyelembevételével a katonák kevesebb mint 20 százaléka maradt életben,

https://24.hu/kulfold/2022/09/01/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-putyin-zelenszkij-zaporizzsjai-atomeromu/

A NAÜ Zaporozsjei Atomerőmű-missziója és Putyin kijelentései Kalinyingrádban. Ukrajna körüli események

Vlagyimir Putyin orosz elnök Kalinyingrádban iskolásokkal beszélt, és emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai orosz hadművelet célja a Kijev által Donbász ellen folytatott háború befejezése és az "oroszellenes enklávé" felszámolása, míg francia kollégája, Emmanuel Macron megismételte, hogy párbeszédre van szükség Moszkvával.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fegyveres erők folytatják a "sikertelen támadó akciókat" Mikolajiv és Herszon régiók területén. A hivatal szerint az elmúlt 24 órában az ukrán fél több mint 350 embert, 31 harckocsit, 22 gyalogsági harcjárművet és 18 egyéb páncélozott harcjárművet, valamint 23 egységnyi egyéb felszerelést veszített.

A NAÜ küldetése

A szervezet főigazgatója, Rafael Grossi által vezetett NAÜ-misszió elérte a Zaporozsjei Atomerőművet. Grossi szerint a nemzetközi ellenőrök kulcsfontosságú adatokat szerezhettek az állomáson kialakult helyzetről, de folytatják a munkát, mivel sok kérdés részletesebb megbeszélést igényel.

Az ügynökség - amint azt főigazgatója nyilatkozta - állandó jelenlétet szervez a Zaporozsjei Atomerőműben. Beszélt az állomásnak helyet adó Energodar lakóival is, akik felhívást adtak át neki, hogy állítsák le az atomerőmű elleni ukrán provokációkat.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint délelőtt az ukrán hadsereg kétszer is megpróbált csapatokat partra szállni az erőmű területén, de mindkét kísérletet visszaverték. A minisztérium közölte, hogy Kijev ezzel megpróbálta megzavarni a NAÜ ellenőreinek érkezését, és biztosította, hogy a helyzet az atomerőmű területén "teljes ellenőrzés alatt marad".

Putyin utazása

Az orosz küldetés az, hogy megállítsa a háborút, amelyet Kijev vívott a Donbász ellen, és magát Oroszországot megvédje az Ukrajna területén kialakuló "oroszellenes enklávé" felszámolásával

Macron beszéde

Franciaország elnöke az ország nagyköveteinek találkozóján az Oroszországgal folytatott párbeszéd folytatása mellett szólt, és elismerte, hogy sok ország nem osztja az ukrajnai hadművelet nyugati megközelítését. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy lehetetlen "Ukrajna helyett eldönteni, milyen világra van szüksége", és mindent meg kell tenni annak diplomáciai úton történő megoldásáért, amikor "a konfliktusban részt vevő felek készek párbeszédet kezdeni".

Macron szerint a francia fegyveres erőknek "az első hadsereggé kell válniuk Európában". Megjegyezte, hogy meg kell erősíteni a nukleáris elrettentő erőket, és utasította a hadsereg felszerelési programjának felülvizsgálatát. Korábban Olaf Scholz német kancellár beszélt a NATO európai tagjai közül a legnagyobb hadsereg létrehozásának szándékáról.

Fegyverek Finnországból

A finn hatóságok úgy döntöttek, hogy további 8,3 millió euróval, 92,3 millió euróra növelik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást - mondta Antti Kaikkonen védelmi miniszter. A részleteket és az időpontot "biztonsági okokból" nem hozzák nyilvánosságra.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/15626603

Döntő fordulat a háborúban: orosz áttörésre számítanak a németek

Lehet, hogy az orosz szárazföldi erők nagy része jelenleg Ukrajnában van lekötve, de még így sem szabad alábecsülnünk az orosz szárazföldi erők potenciálját egy második hadszíntér megnyitására- mondta Eberhard Zorn tábornok, a Bundeswehr legmagasabb rangú katonája a Reutersnek adott interjúban.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20220831-bundeswehr-az-orosz-hadsereg-kepes-egy-masodik-front-megnyitasara.html

Elég egy zseniális taktikai húzás, és olyan csata jöhet Ukrajnában, amely eldönti a háború menetét

Megindult az ukrán ellentámadás, de nincs még áttörő siker

Pár napja átfogó ukrán offenzíva indult Herszon térségében: az ukrán fegyveres erők legalább három irányból próbálnak közelíteni a megyeszékhely felé, Nova Kahokvától északra jelentősebb áttörést is sikerült megvalósítaniuk.

Egyelőre úgy tűnik, az ukránok nagyon nincsenek könnyű helyzetben: sík terepen, pusztaságon kell átkelniük, minimális fedezékkel. Az orosz tüzérség folyamatosan támadja az ukrán szárazföldi csapatokat, a veszteségek igencsak súlyosnak tűnnek. Az első számok alapján eddig úgy tűnik, az ukrán veszteségek az orosznál is súlyosabbak, bár a hivatalos számok egyik oldalon sem megbízhatók.

Az orosz védelmi minisztérium szerint sikerült már most szétverni az ukrán ellentámadást. Ez egyelőre még közel sem biztos, de az tény, hogy a kezdeti híresztelésekkel szemben az orosz védvonalak egyáltalán nem omlottak össze teljesen, így nem várható, hogy pár nap alatt eljutnak az ukránok Herszonba. Sőt, úgy tűnik, hogy az elmúlt két nap során csak egy kisebb települést sikerült elfoglalniuk az ukrán fegyveres erőknek, így a támadás dinamikája egyértelműen lelassult, ha nem is akadt meg teljesen.

Az ukrán vezetők már arról beszélnek: az ellentámadás akár tavaszig is elhúzódhat, várhatóan több hullámban fog megvalósulni.

A legvalószínűbb kimenetel

A legvalószínűbb kimenetel akárhogy is nézzük az, hogy azonnali és nagyon jelentős külföldi segítség híján az offenzíva előbb-utóbb meg fog akadni, a herszoni frontvonalak pedig előbb-utóbb ismét befagynak majd.

Jó eséllyel tehát a harcok egy ideig most a korábbinál intenzívebbek lesznek Herszon térségében, de hosszabb távon aligha történik lényeges változás a térség ellenőrzési térképén.

https://www.portfolio.hu/global/20220901/eleg-egy-zsenialis-taktikai-huzas-es-olyan-csata-johet-ukrajnaban-amely-eldonti-a-haboru-menetet-564487

Orosz repülőgép megszerzésére kaptak parancsot az amerikai hatóságok

Az Egyesült Államok hatóságai parancsot kaptak egy 45 millió dolláros repülőgép lefoglalására, amely a PJSC Lukoil orosz energetikai cég tulajdonában van - közölte szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium, bár a repülőgép jelenleg vélhetően Oroszországban van.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/lukoil-lefoglalas-repulogep-egyesult-allamok.758974.html

Zelenszkij megnevezte Ukrajna újjáépítésének árát

Ukrajna helyreállítása az Oroszországi Föderáció ellen vívott teljes körű háború befejezése után 600-800 milliárd dollárba fog kerülni - jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök a Francia Vállalkozások Mozgalmához intézett beszédében.

"Ma az infrastruktúra helyreállítására koncentrálnék: az oktatási infrastruktúrára, a kikötői infrastruktúrára, a közlekedési infrastruktúrára és az emberek lakhatására, mert az a feladatunk, hogy visszahozzuk az embereket" - mondta az elnök.

https://karpataljalap.net/2022/08/31/zelenszkij-megnevezte-ukrajna-ujjaepitesenek-arat?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202209

Válság

Ez kemény menet lesz: olyan sztrájkhullám söpörhet végig, hogy beleremeghet Európa egyik legerősebb gazdasága

A brit üzleti és energiaügyi minisztérium épületében dolgozó alkalmazottak ugyanazon a napon kezdenek sztrájkba, amikor az ország új miniszterelnökét kinevezik a jövő héten - közölte a közszolgálati szakszervezet csütörtökön a Reuters beszámolója szerint. Nagy-Britanniában a vasúti dolgozók, az egészségügyi dolgozók és a jogi szakemberek sztrájkolnak vagy terveznek sztrájkot jobb bérezésért és feltételekért. A brit miniszterelnöki posztra esélyes Liz Truss kijelentette, hogy "kemény és határozott intézkedéseket" hozna a szakszervezetek sztrájkjainak korlátozására.

https://www.portfolio.hu/global/20220901/ez-kemeny-menet-lesz-olyan-sztrajkhullam-soporhet-vegig-hogy-beleremeghet-europa-egyik-legerosebb-gazdasaga-564567

Miközben Magyarországra csütörtöktől több orosz gáz érkezik, Európa nagy részére jelentősen kevesebb

Miközben a magyar kormánnyal több gáz szállításáról egyezett meg az orosz Gazprom, Európa számos országába három napig egyáltalán nem szállít gázt, például Franciaországba sem. A francia kormányfő szerint a gázhiány veszélye jól mutatja, milyen ára van, ha az európaiak kiállnak az értékeik mellett.

A magyar kormány szerdán megállapodott a Gazprommal, hogy október végéig megemelik a napi gázszállítás mennyiségét, a Török Áramlaton keresztül. Magyarorországra így - közvetlenül Szerbiából - naponta az eddiginél maximum 5,8 millió köbméterrel több gáz érkezik majd Oroszországból.

A Fehér Ház biztonsági tanácsának szóvivője szerint Putyin ismét fegyverként használja az energiát. "Biden elnök még márciusban létrehozott egy munkacsoportot az EU-val, hogy kidolgozzák, hogyan lehetne növelni az Európába irányuló alternatív földgázforrásokat, például az Egyesült Államokból, és hogyan lehetne csökkenteni az orosz gázfüggőséget," mondta John Kirby.

https://hu.euronews.com/2022/09/01/mikozben-magyarorszagra-csutortoktol-tobb-orosz-gaz-erkezik-europa-nagy-reszere-jelentose-?utm_source=newsletter&utm_medium=hu&utm_content=mikozben-magyarorszagra-csutortoktol-tobb-orosz-gaz-erkezik-europa-nagy-reszere-jelentose-&_ope=eyJndWlkIjoiYmJmYjA3OWIxNWEwMzg3YjhiZDYwMWM1MzRmNWQ2OWYifQ%3D%3D

Kaczynski: Lengyelország háborús jóvátételt fog követelni Németországtól

Lengyelország háborús jóvátételt fog követelni Németországtól - jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke csütörtökön Varsóban, a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő összegre rúgó lengyel veszteségekről szóló jelentés ismertetésekor.

Kaczynski a kárpótlás ügyében tervezett lengyel lépések egyik okának azt nevezte, hogy a lengyelekkel szembeni háborús bűnök "nem váltak a német köztudat részévé, az elit bizonyos köreit kivéve". Amennyiben "meg akarjuk óvni államunkat és nemzetünket az olyan eseményektől, mint amilyenek 1939-1945 között történtek, törekednünk kell a német nemzet tudatának valóban mélységes átalakítására"

Az egykori NDK és a volt Szovjetunió közötti 1953-es megállapodás nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban mondott le a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. Az új lengyel jelentés készítői szerint a Szovjetunió nyomására tett lengyel nyilatkozat jogilag érvénytelen.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/09/01/kaczynski-lengyelorszag-haborus-jovatetelt-fog-kovetelni-nemetorszagtol

"Amiként a Nagy-Magyarország, úgy a Székelyföld álmát is csírájában el kell tiporni"

Az augusztus 22-én játszott mérkőzést tíz percre félbe kellett szakítania a játékvezetőnek a szurkolók megnyilvánulásai miatt. A molinók egyikén azt írták: "Amiként a Nagy-Magyarország, úgy a Székelyföld álmát is csírájában el kell tiporni, és a sepsiszentgyörgyi, csíki és udvarhelyi horthysta csapatokat is el kell tüntetni a labdarúgás térképéről". Egy másik molinón a "Székelyföld nem létezik" felirat volt olvasható. Az egyetemi csapat ultrái emellett a "Kifele a magyarokkal az országból" jelszót skandálták.

A magyarbarátként elkönyvelt CFR Cluj mellett idén második kolozsvári csapatként az Universitatea is a román első osztályban játszik. Az egyetemi csapat szurkolóinak szélsőséges megnyilvánulásai korábban is sok gondot okoztak a hatóságoknak. (MTI)

https://444.hu/2022/08/31/amikent-a-nagy-magyarorszag-ugy-a-szekelyfold-almat-is-csirajaban-el-kell-tiporni

Brutálisan elszabadulhatnak az árak októbertől: ennyibe kerülhet az étolaj itthon

Október 1-jén ér véget a február 1-től bevezetett élelmiszerárstop Magyarországon, és fel kell készülni arra, hogy szinte mindennek meg fog emelkedi az ára, hiszen jelenleg olyan élelmiszerek vannak az ársapka alatt, amelyek ára a szomszédos országokban 40-50 százalékkal magasabb. Szinte biztos, hogy az étolaj drágul majd meg a legjobban, akár 70-80 százalékkal, 1300-1400 forintra nőhet az ára. Emellett a filézett csirkemell ára is biztosan drasztikusan emelkedik majd, de a sertéscombért is 30-40 százalékkal kell majd többet fizetnünk.

https://www.agrarszektor.hu/elelmiszer/20220830/brutalisan-elszabadulhatnak-az-arak-oktobertol-ennyibe-kerulhet-az-etolaj-itthon-40402

Kína

Újabb csapást mér az Egyesült Államok Kínára

Az Nvidia szerdán bejelentette, hogy felszólítást kapott az amerikai hatóságoktól, amelyben megtiltják, hogy a legjobb számítógépes chipjei Kínába exportálja - írta meg a Reuters.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

"A globális ipari és ellátási láncok stabilitását ássa alá az az amerikai lépés, amely megakadályozza, hogy az Nvidia csúcsminőségű mesterséges intelligencia chipeket adjon el Kínának - reagált a hírre Shu Jueting, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője.

https://www.portfolio.hu/global/20220901/ujabb-csapast-mer-az-egyesult-allamok-kinara-564453

Valami történt: itt van Oroszország és Kína újabb megdöbbentő lépése

Oroszország csütörtökön egyhetes hadgyakorlatot indított Kína és más nemzetek erőinek részvételével, ami a Moszkva és Peking közötti növekvő védelmi együttműködés bizonyítéka, miközben mindkettőjüknek szembe kell nézniük az Egyesült Államokkal szembeni feszültséggel - tudósít az Associated Press.

Kína határozottan elutasította Oroszország akciójának bírálatát, az Egyesült Államokat és a NATO-t hibáztatva Moszkva provokálásáért, és elítélte a Moszkva ellen bevezetett büntető szankciókat.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20220901-itt-van-oroszorszag-es-kina-ujabb-megdobbento-lepese.html

Válságok sorozata sújtja a világ második legnagyobb gazdaságát

Úgy tűnik, a kínai gazdaságot még az ág is húzza. A zéró Covid-politikához való ragaszkodás okozta növekedési lassulás, illetve a jelzálogbojkottal súlyosbodó ingatlanpiaci válság mellett az utóbbi hetekben az is sújtotta a világ második legnagyobb gazdaságát, hogy a hatvan éve nem látott aszály miatt visszaeső vízerőművi termelés következtében áramkorlátozásokat kellett bevezetni az ország több ipari körzetében.

... kínai gazdaságot az utóbbi időszakban egyszerre legalább három krízis sújtja. A GDP-növekedés zéró Covid-politika okozta jelentős lassulása mellett a már egy ideje tartó ingatlanpiaci válsággal, valamint legújabban az áramkorlátozásokkal járó energiaválsággal is meg kell küzdenie Kínának.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220901/valsagok-sorozata-sujtja-a-vilag-masodik-legnagyobb-gazdasagat-564405