Zéró tolerancia a politikai korrektségnek 1.

2017.09.25

Annak ellenére, hogy a mai nap a médiában a németországi választásokról szól - amelyek eredménye kapcsolódik a fenti idézethez - a sorozatot egy olyan bizonyítékkal kezdem, amely ennél sokkal egyértelműbben támasztja alá állításomat.

1. Az USA pénzügyi ellehetetlenítése kevesebb, mint egy hónap múlva (október 18.) bekövetkezik[i]. Ennek nyilvánvaló következménye, hogy a BRICS-alapelv fokozatosan teret nyer, ami megrendíti az USA-n kívül a BRICS tagállamok (már Fehéroroszország is csatlakozott) gazdasági, társadalmi szerkezetét is. (Ez utóbbiakban is kell paradigmaváltás!)

Ehhez kapcsolódó esemény a Dél-Korea és az USA közötti ellentét katasztrófát jelző kiterjedése[ii], mert figyelembe kell venni azt, hogy az emberek nem bízhatnak abban, hogy az eddigi két atomtámadás elkövetője, az USA most önmérsékletet tanúsít, amire a német külügyminiszter, Sigmar Gabriel hívta fel a figyelmet [iii].

Az USA gazdasági "kivégzésének" és az USA eszetlen fegyverkezésének következménye több annál, ami egy 3. világháború kirobbanásához kell. Annak a megállapításomnak a helyére, ami "gyors lefolyású polgárháborút" vetített előre - ha a tisztaság ereje nem lesz erősebb a szennyes erőnél - világégés fog lépni.

Felhívom mindenki szíves figyelmét az atomfegyverrel kapcsolatos Dél-Koreai indoklásra: "nem hagynak fel az atomprogram bővítésével, ameddig nem kerülnek egyensúlyba az Egyesült Államok csapásmérő képességével"[iv]. Ennek következményeként egy általános atomfegyverkezési láz veszélyére hívja fel a figyelmet a német külügyminiszter[v].

Súlyos ára lesz annak, hogy az EU az USA-t támogató határozatra készül[vi].

Oroszország és Kína - a német külügyminiszter mellett - "józan megoldást" támogat[vii], aminek az érintett felek "vérgőzös" érvelései alapján nincs valószerű lehetősége.

Nagy az esélye annak, hogy Dél-Koreán belüli polgárháború előzi meg a végzetes események kirobbanását[viii].

2. A Németországi választások azt mutatják, hogy távolról sincs minden rendben a német politikában.

Az, hogy egymillió választó "átpártolt" Merkeltől az "Alternatíva Németországnak" (AfD) táborba[ix], kemény harcot vetít előre a Bundestagban, hiszen az AfD a migrációs helyzet miatt szigorú lépéseket helyezett kilátásba, felvetve az EU-ból kilépés lehetőségét[x].

Ha a németeknek egy kis szerencséje van, az AfD nem követi a Jobbikot a "felnőtté válásban", azaz választási ígéreteinek felrúgásával, amelyek nem olyan szinten "radikálisak", mint a Jobbikéi voltak, de az, hogy egyik oldalhoz sem sorolhatók be, "gyanúsak", elsősorban a különösen érzékeny Izraelnek[xi].

Inkább remény, mint meggyőződés érződik Antonio Tajani, az Európai Parlament elnökének optimistának hangzó véleményében[xii]

Sigmar Gabriel német külügyminiszter kifejezetten USA-tól és a NATO-tól távolodó politikát fogalmazott meg. Ugyanez mutatkozik meg a Merkel vezette CDU/CSU 2017-2021-es programjában[xiii].

Az EU migráns-ügyi politikájával kapcsolatban már megfogalmazódnak kritikus hangok a német politikában[xiv], a Lisszaboni Szerződés adta jogi lehetőség "kiaknázásának" igénye továbbra is többségi vélemény - legalább is a politikusok között, az AfD kivételével[xv].

(Csak emlékeztetőül: Rogán Antal 2017. május 29-i nyilatkozatában a következőt mondta: "Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e."[xvi])

3. Ukrajna újra akarja tárgyalni az EU-val kötött társulási egyezmény feltételeit, mert az egyezménnyel bevezetett kvóták előnytelennek bizonyultak Ukrajna számára[xvii]. Ennek előkészítéseként "cserét előkészítő" lépésre szánta el magát: azért hozott egy nemzetiség-ellenes oktatási törvényt, hogy annak visszavonása ellenében kedvezőbb feltételeket kényszerítsen ki. "Benne van a pakliban" az Oroszország elleni szankciók szigorításának felvetése is. Közbülső lépésként vált Magyarország kapcsolata kényessé Ukrajnával[xviii].

Az Orosz - Ukrán válság "hidegháborússá" enyhült a diplomáciai kötélhúzással, de ez egy - október 18-át megelőző - vihar előtti csend[xix].

A fentiek azt bizonyítják, hogy nemcsak a veszély, hanem annak elkerülése is meghatározható, amennyiben a zéró toleranciát gyakoroljuk a politikai korrektséggel szemben.

Egyértelmű, hogy a nyugati civilizáció gazdaságközpontú rendszere bukásának folyamata felgyorsult.

A Magyarság emberiség-mentő Küldetését tudja teljesíteni, ha egységbe tud szerveződni az ősi civilizáció emberközpontú társadalomszervezési rendszerét követve.

A közvélemény-kutatások a pártok támogatottságát különbözőképpen jelzik, de abban egyetértenek, hogy a pártokat választani nem akaró választók száma 35 és 40 % közöttiek[xx].

Annak figyelembe vételével, hogy a pártokat választók jelentős számban valami ellen és nem valami mellett akarnak voksolni, egy olyan erő, amely a megosztottság helyett az egységet szolgálja, és mindenki számára a maga valóságában fogalmazza meg az érdekvédelmet és érdekérvényesítést, nemcsak a Fidesztől tud jelentős számú támogatót "átigazolni", hanem az összes pártból, ezzel lehetővé téve, hogy megtörténjék a rendszerváltás, akár választáson kívül is.

Kelt Szegeden, 2017. Földanya havának 25 napján

Halász József


[i] Emlékezetes, hogy 1944. július 14-én írták alá a Bretton Woods-i megállapodást, amely lehetővé tette, hogy minden nemzet az arany árfolyamához rögzítse a saját valutáját.

1973-ban az Egyesült Államok bejelentette, hogy minden olajkereskedelem amerikai dollárban fog történni, mivel az elit (Nathan Rothchild) kijelentette, hogy Amerikai "olaj alapú gazdasággá" válik.

Alig több, mint egy hónap múlva a kínaiak és az oroszok megváltoztatják az egész világ gazdaságát azáltal, hogy áttérnek az aranyfedezetű gazdaságra, és a világot visszavezetik a Bretton Woods-i Megállapodáshoz - amely jogilag 2013. július 5-én szűnt meg - 70 évvel a létrehozása után.

A kínaiak azt tervezik, hogy október 18-án bevezetik az új aranyfedezetű jüan pénznemet (Arany Remnimbi), és elkezdik kiszorítani a dollárt a kereskedelemből minden energiával kapcsolatos termék esetében Amerikán kívül.

Röviddel ezután aranyfedezetű orosz és fehérorosz rubel kerül bevezetésre az olajkereskedelemben.

Minden olaj és földgáz importáló nemzet a Földön dollárral kell, hogy fizessen a túlélés érdekében, így az Egyesült Államok az elmúlt közel négy évtized alatt képes volt felhasználni ezt a hatalmas pénzrendszert a világ a legnagyobb katonai erejének létrehozására, hogy képes legyen megőrizni az "olajdollár rendszert" -, de annyira eltorzította a gazdasági realitást, hogy az amerikaiak teremtették a legnagyobb válságot, amivel valaha is szembe kellett néznünk ezen a világon.

Többek közt:

- A globális adósság 230 billió dollár, amelyet soha nem lehet visszafizetni, és nem finanszírozható, ha az árak normalizálódtak.

- A 250 billió dollárnyi globális fedezetlen kötelezettségnek soha nem lehet eleget tenni.

- A központi bankok mérlege meghaladja a 20 billió dollárt, mivel mindannyian fizetésképtelenek.
- Az USA fizetésképtelen és csak a katonai hatalom támogatja.

Jelenleg az Egyesült Államok megpróbálja elárasztani Dél-Amerikát csapatokkal a Venezuela ellen tervezett invázió részeként (akiknek az egyik legnagyobb olajkészlete van a Földön), és akiknek szíriai iszlám terrorista erői (az egyetlen jelentős olajtermelő ország a keleti mediterrán régióban) most kétségbeesetten versenyeznek, hogy ellopják a nemzetek olajkészletét. A jelentés komoran megjegyzi, hogy mindez együtt az Európában koncentrált hatalmas katonai erőkkel azt jelenti, hogy csak egy szikrára van szükség ahhoz, hogy kirobbantsák a 3. Világháborút.

Az olajdollárnak október 18-ával vége - Oroszország és Kína felkészül a "végső halálos csapásra" Amerika ellen

[ii] Észak-Koreától már megszokták ezt a hangnemet, de Donald Trump amerikai elnök ENSZ-ben elmondott beszédével új szintre lépett, soha nem fordult még elő, hogy amerikai elnök háborúra, atomháborúra utaló beszédet mondjon pont az ENSZ-ben, amelynek a béke fenntartása a feladata.

Megjegyezte, hiába jelentkezett közvetítőként António Guterres, az ENSZ főtitkára, mert nincs miről tárgyalni: az Egyesült Államok teljes atomleszerelést akar, Észak-Korea viszont életbiztosításként használja a fegyvereket.

(Matura Tamás külpolitikai szakértő - HJ)

Szakértő: egyre aggasztóbb az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti "szájkarate"

Észak-Korea külügyminisztere szombaton az ENSZ közgyűlése előtt felszólalva "elkerülhetetlennek" nevezte az Egyesült Államok elleni atomtámadást, órákkal azt követően, hogy az amerikai légierő egy atombomba hordozására képes gépe megközelítette az észak-koreai légteret.

A külügyminiszter közleménye szerint Trump "végzetes hibát követett el" az észak-koreai vezető és az ország megsértésével, emiatt "gondoskodni fognak arról, hogy a koreai rakéták ellátogassanak a kontinentális Egyesült Államok területére."

Ri elmondása szerint az amerikai elnök megpróbálja "gengszterek fészkévé" formálni az ENSZ szervezetét, de az ország védelme érdekében Észak-Korea készen áll atombombát bevetni, ha az USA vagy szövetségesei katonai beavatkozást kezdenek.

"Elkerülhetetlen" az USA elleni atomtámadás Trump sértései miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülésén ismét határozottan elítélte az általa rendkívül provokatívnak nevezett észak-koreai rakétakísérletet.

Észak-koreai válság - Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismét elítélte a rakétakísérletet

Washington és Szöul "megvitatta annak lehetőségét", hogy az Egyesült Államok taktikai atomfegyvereket helyezne el a Koreai-félszigeten - mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter, aki korábban a koreai válság "katonai megoldását" helyezte kilátásba.

"Léteznek olyan katonai opciók, melyekkel élni fogunk szövetségeseink és saját érdekeink védelmében" - mondta.

Az USA atomfegyvert vinne Dél-Koreába

Herbert McMaster leszögezte: az észak-koreai válság kezelésére "van katonai megoldás". A nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta az Észak-Korea ellen hozott szankciók szigorú betartásának és betartatásának fontosságát, de kétszer is kijelentette - ahogyan fogalmazott: "azoknak, akik a békés megoldásról beszélnek" -, hogy "a katonai megoldás lehetősége igenis az asztalon van", s amennyiben szükségesnek látszik, az amerikai kormány majd él is vele.

Észak-koreai válság - Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó: Washington elért a diplomáciai erőfeszítések határáig

[iii] Martin Schulz, a Szociáldemokrata Párt vezetője és kancellárjelöltje ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén megkéri az amerikai kormányt a Németországban tárolt atombombák kivonására.

A német külügyminiszter, Sigmar Gabriel azonban nyíltan támogatásáról biztosította Schulz kezdeményezését. Szerinte az amerikai atomfegyvereket ki kell vonni német területről: ez a nyilvánosan elérhető adatok szerint 20 B61-es atomtöltetet jelent, melyeket a Büchel katonai bázison tartanak, nyugat-Németországban.

Az a tény, hogy az amerikai atomfegyverek kivonását a két szociáldemokrata vezető nyíltan képviseli, arra utal, hogy ez párt szinten célkitűzéssé válik, amit a választások után megpróbálnak majd keresztülvinni, a szavazás eredményétől függetlenül.

Bár a nyugati közvélemény inkább az iráni és észak-koreai atomprogramtól tart, mindeddig az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely atombombát dobott le egy másik országra, ezzel meggyilkolva civilek százezreit.

Az amerikai atombombák kivonását követelik a németek

[iv] Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter közlése szerint az ország vezetője hidrogénbombát akar robbantani a Csendes-óceánon, miután tovább eszkalálódott a konfliktus az Egyesült Államokkal.

A Yonhap hírügynökség szerint Ri Jong azt mondta, ez lehet az eddigi legnagyobb robbanás a Csendes-óceánon.

Az észak-koreai vezető korábban "magas szintű" ellenintézkedéseket helyezett kilátásba, válaszul az amerikai elnök Észak-Koreai teljes megsemmisítésére vonatkozó kijelentésére.

Donald Trump szerdán az ENSZ-közgyűlés előtt felszólalva "rakétaembernek" nevezte az észak-koreai vezetőt, aki "öngyilkos missziót" kezdett és a "teljes megsemmisüléssel" kell szembenézzen, ha az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire támad.

Észak-Korea vezetője a hét folyamán kijelentette, hogy mindaddig nem hagynak fel az atomprogram bővítésével, ameddig nem kerülnek egyensúlyba az Egyesült Államok csapásmérő képességével.

Észak-Korea hidrogénbombát tesztelne a Csendes-óceánon

[v] A phenjani rezsim vezetője "hideg számításon alapuló stratégiát követ, azt gondolja, hogy ha rendelkezik atomfegyverrel, akkor biztonságban lesz, mert senki sem meri majd fenyegetni" Észak-Koreát - tette hozzá Sigmar Gabriel.

... az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak tárgyalásokat kell kezdenie Észak-Koreával - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Aláhúzta, hogy mindenképpen meg kell oldani az észak-koreai válságot, mert ha Kim Dzsong Un stratégiája érvényesül, "sok más ország is szerez magának atomfegyvert Észak-Korea példáját követve", és ha ez megtörténik, akkor "gyermekeink nagyon veszélyes világban élnek majd".

Észak-koreai válság - A német külügyminiszter tárgyalásokat sürget Phenjannal

[vi] A névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy az ülésen megegyezés született a gazdasági korlátozások szigorításáról, amelyek így kiegészítik az ENSZ büntetőintézkedéseit (a tagállamok uniós nagyköveteinek 2017. szeptember 21-i üléséről van szó HJ).

Brüsszelben úgy tudni, a döntés nyomán meg fogják tiltani a beruházásokat Észak-Koreában, és az oda irányuló kőolajexportot, valamint nyolc újabb természetes személyt vesznek fel az EU szankciós listájára, és a korlátozások így már 104 magánszemélyt és 59 céget fognak érinteni.

Bennfentes források szerint emellett az Európában dolgozó észak-koreai vendégmunkások által hazautalható összeget is jelentősen korlátoznák, és bővítenék a kiviteli korlátozás alá eső luxuscikkek körét.

Az előzetes megállapodást várhatóan október 16-án fogják hivatalosan is elfogadni az uniós külügyminiszterek.
Észak-koreai válság - Diplomáciai források: az EU szigorítani fogja a Phenjannal szembeni szankcióit

[vii] "Moszkva meggyőződése, hogy az észak-koreai probléma esetében nincs alternatívája a politikai, diplomáciai megoldásnak" - mondta Peszkov (orosz elnöki szóvivő - HJ).

"Minden más típusú kísérletnek, amely ennek a csomónak a kioldására irányul, potenciálisan nem kívánatos, sőt, katasztrofális következményei lehetnek" - tette hozzá, és ismételten visszafogottságra szólította fel a feleket.

Észak-koreai válság - Moszkvát aggasztja Washington és Phenjan "durva" nyilatkozatháborúja

[viii] Dél-Koreában a helyi lakosság nem látja szívesen az amerikaiak háborús készülődését: rendőrök tömegeit kellett mozgósítani a tiltakozó akciók miatt, mikor a THAAD rakétakomplexumok megérkeztek az országba.

A Trump-adminisztráció nemzetbiztonsági tanácsadója, Herbert McMaster altábornagy a Fox News hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy az amerikai haditengerészet csapásmérő erői azért indultak meg Észak-Korea felé, hogy minden lehetséges opció elérhető legyen az elnök számára, ha az USA és távol-keleti partnereinek megvédésére kell sort keríteni. A tengeri jelenlét fokozása mellett az USA rakétavédelmi komplexumokat is elhelyez dél-koreai bázisain.

Összecsapások kezdődtek az amerikai rakétarendszer érkezése miatt 2017.04.26.

[ix] Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, de támogatottsága nagymértékben csökkent, és a koalíciós társé, a szociáldemokrata párté (SPD) történelmi mélypontra süllyedt, a Bundestag harmadik számú ereje pedig az újonc AfD.

Német választások - Gyengültek a kormánypártok, az AfD a harmadik erő

Angela Merkel konzervatív pártszövetsége, a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió nyerte a parlamenti választásokat a szavazatok 33 százalékának megszerzésével. A Szociáldemokrata Párt 20,5%-ot kapott, az Alternatíva Németországnak párt pedig első alkalommal bejutott a Bundestagba a szavazatok 12,6%-ával. A Szabad Demokrata Párt 10,7, a Zöldpárt 8,9, a Baloldal pedig 9,2%-ot szerzett.

A CDU/CSU 246 mandátumot kap, az SPD 153-at. Az AfD 94 székhez jutott, míg a Szabad Demokrata Párt 80, a Baloldal 69, a Zöldpárt 67 mandátumot szerzett.

A választáson a részvételi arány 76,2%-os volt, ami 5 százalékos növekedés a 2013-as választásokhoz képest.

Merkelt újraválasztották a németek

[x] "Ellenezzük az Európai Unió jelenlegi fejlődési irányát, és emiatt ellenezzük Németország uniós tagságának fenntartását. Általánosságban az AfD azt a nézetet képviseli, hogy Németország nyitott kell maradjon a keleti országok irányába, és kiegyensúlyozott kapcsolatot kell ápoljon Oroszországgal" (Alternatíva Németországnak párt Szász-Anhalt tartomány béli elnöke, Andre Poggenburg)

AfD: Németország ki kell lépjen az Európai Unióból

... a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése.

Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely "nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel" - mondta a politikus (Alice Weidel, az AfD egyik csúcsjelöltje - HJ).

"hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel kancellár ellen, és "vissza fogják szerezni az országot". (Alexander Gauland, az AfD egyik csúcsjelöltje - HJ)

Konstruktív ellenzéki szerepet betöltve küzdeniük kell azért, hogy "a jognak és a rendnek újra legyen esélye ebben az országban" (Weidel - HJ).

Az AfD megjelenését jobboldalon és baloldalon is éles hangú nyilatkozatokkal kommentálták a vetélytársak.

A CDU/CSU eddigi koalíciós társa, a szociáldemokraták (SPD) elnöke, Martin Schulz az urnazárás után tett nyilatkozatában AfD-t szélsőjobboldali pártnak, megjelenését a Bundestagban pedig fordulópontnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a szociáldemokraták "a demokrácia bástyájaként" állnak majd szemben vele.

A németországi zsidó közösség legnagyobb társadalmi szervezete, a németországi zsidók központi tanácsa (ZJD) közleményt adott ki, amely szerint az AfD megjelenése a Bundestagban a szövetségi parlament előtt álló "legnagyobb kihívás" a második világháború utáni első szabad választás, 1949 óta, mert most először jutott be olyan párt, amely "szélsőjobboldali eszméket tűr meg soraiban és kisebbségek ellen uszít".

Hozzátették: a "demokratikus erőknek" meg kell mutatniuk az AfD "valódi arcát", és le kell leplezniük, hogy politikáját "üres, populista ígéretek" jelentik.

Német választások - Az AfD parlamenti viszgálóbizottságot kezdeményez Merkel menekültpolitikája miatt

[xi] A Háárec című baloldali újság elemzése szerint az eredmények azt mutatják, hogy Angela Merkel számára katasztrófát hozott a választás, mert szűkös kormányzati lehetőségei maradtak, és hosszan tartó nehéz idők, talán egészen jövő év elejéig elhúzódó koalícióalakítási időszak vár a bizonytalan helyzetbe került Németországra.

A Jediót Ahronót című újság helyszíni tudósítója szerint a szélsőjobboldal átütő győzelmét jelentik a választási eredmények, s a lap kiemeli, hogy az AfD visszaszorítása érdekében a rabbik a zsinagógákban a választásokon való részvételre ösztökélték híveiket a zsidó újévi és a szombati istentiszteleteken.

A német zsidók többsége ugyanakkor visszautasítja ezt a bevándorló- és muzulmánellenes közösséget, mert szerintük aki a muszlimokat és más kisebbségeket támadja, az előbb utóbb a zsidók vallási szabadságát is célkeresztjébe veszi.

A lapban bemutatott közvélemény-kutatás adatai szerint az AfD politikusainak többsége mélyen aggódik Izrael biztonságáért, támogatja Benjámin Netanjahu miniszterelnök azon kérését, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt zsidó államként, és elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését, valamint szorosabb kapcsolatokat szeretne Jeruzsálem és Berlin között.

Német választások - Vegyes érzelmekkel fogadták Izraelben az AfD előretörését

[xii] Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett - közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap.

Német választások - Tajani: Németország elkötelezett az európai elképzelés mellett

[xiii] Európa független szereplőként kell pozicionálja magát a világpolitikában, ahelyett, hogy az Egyesült Államokhoz vagy más országhoz igazítja külpolitikáját - mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Russia Today-nek nyilatkozva.

A külügyminiszter az orosz lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Németország nem tartozik a NATO-nak a GDP 2%-ával, ezt a pénzt ehelyett inkább az oktatásra, infrastruktúra-fejlesztésre, humanitárius katasztrófák során segítségnyújtásra kellene fordítani, Németország pedig békés ország kell maradjon.

Külügyminiszter: Európa a világpolitika független szereplőjévé kell váljon

A CDU/CSU weboldalán megtalálható 2017-2021-es program szövege szerint "az Egyesült Államok legfontosabb Európán túli partnerünk", emellett azt írja, "alapvető biztonságpolitikai érdekünk, hogy az Egyesült Államok stabil és megbízható partner maradjon". A "barát" megnevezést azonban már nem használják az Egyesült Államokra.

A két NATO-tagállam közti viszony az amerikai elnökválasztás után kezdett megromlani, miután a német külpolitika nem tudta kezelni azt a helyzetet, hogy nem Hillary Clinton nyerte a választást. Az új amerikai elnök, Donald Trump élesen kritizálta a német kancellárt felelőtlen bevándorláspolitikája miatt, emellett kritikával illette Németországot annak kapcsán, hogy az amerikai exportból szerzett nyereségei ellenére nem fizet eleget a NATO költségvetésébe.

A német kormánynak már nem "barát" az Egyesült Államok

[xiv] Németország "kiterjedt szociális államot" működtet, a szövetségi költségvetés több mint 50 százalékát szociális kiadásokra fordítják, és a nagy ipari államok közül Németországban a legkisebbek a jövedelmi különbségek.

Viszont "az is igaz, hogy a menekülttéma a következő években sok pénzbe kerül majd", de a feladatokat el kell végezni, és "évtizedek múlva is büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy a németek mennyire segítőkészek" - mondta Wolfgang Schäuble (német pénzügyminiszter - HJ).

Illegális bevándorlás - Német pénzügyminiszter: sok pénzbe kerül Németországnak a menekültek ügye

[xv] Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a bíróság végérvényesen tisztázta, hogy a menedékkérők elosztásának ügyében az "európai szolidaritásról" szóló döntés "nemcsak európai értékeinkkel, hanem az európai joggal is teljes mértékben összhangban van".

A szociáldemokrata (SPD) politikus hozzátette: "mindig is azt mondtam kelet-európai partnereinknek, hogy helyes, ha kétség esetén bíróság előtt tisztázzuk a kérdéseket", most azonban "elvárhatjuk, és el is várjuk, hogy valamennyi európai partner tartsa be az ítéletet, és további késlekedés nélkül hajtsa végre a döntést" a menedékkérők elosztásáról.

Az Európai Unió erejét a jog ereje adja, az uniós partnerek közötti megbízhatóság pedig nehéz döntéseknél is elengedhetetlen.

"Nem lehet, hogy ezeknek a kis országoknak most tömegesen kelljen befogadniuk menekülteket, akiket nem hívtak meg" - írta közleményében Alexander Gauland, hozzátéve: inkább arra van szükség, hogy "Brüsszel átgondolja igazságtalan elosztási politikáját" (Alternatíva Németországnak (AfD) Bundestag-jelöltje - HJ).

Kvótaper - Német külügyminiszter: mindenkinek be kell tartani az ítéletet

Jean-Claude Juncker meg akarja fosztani Lengyelországot szavazati jogától az Európai Tanácsban - az EU vezető testületében, az állam-, illetve kormányfőket, valamint az EB elnökét összefogó intézményben -, ha a varsói vezetés nem vonja vissza a Brüsszel szerint a jogállamiságot sértő igazságügyi reformot.

Merkel: nem lehet szó nélkül hagyni a lengyelországi folyamatokat

A Die Zeit német lap már jóval a választások előtt, április 26-án annak szükségességéről beszélt, hogy amennyiben a délkelet-európai kormányok különutas politikát folytatnak, az Európai Uniónak élnie kell a "puha erő" módszereivel, azaz kormányellenes tüntetések, civil szervezetek, pártok finanszírozásával kísérletet kell tennie a kormány elmozdítására.

Szeptember elején a német kancellár maga is egyértelművé tette, hogy amennyiben a magyar kormány különutas politikát folytat az Európai Unió migrációs irányelveihez képest, abban az esetben meg kell vonni az uniós forrásokat Magyarországtól. Napokkal ezelőtt pedig a Die Zeit német lap értekezett arról, hogy az EU bírságot szabhat ki Magyarországra a migránskvóták elutasítása miatt, és abban az esetben, ha a magyar kormány nem hajlandó fizetni, megkezdődhet az EU területén magyar állami tulajdon lefoglalása.

A Die Zeit német lap már jóval a választások előtt, április 26-án annak szükségességéről beszélt, hogy amennyiben a délkelet-európai kormányok különutas politikát folytatnak, az Európai Uniónak élnie kell a "puha erő" módszereivel, azaz kormányellenes tüntetések, civil szervezetek, pártok finanszírozásával kísérletet kell tennie a kormány elmozdítására.

A lap kifejezetten hangsúlyozta, és az Európai Unió részéről a "soft power" gyakorlása sikerének tudta be a Budapesten zajló tüntetéseket, ezzel elismerve, hogy a tüntetések külföldi nyomásgyakorlás részeként kezdődtek.

Szeptember elején a német kancellár maga is egyértelművé tette, hogy amennyiben a magyar kormány különutas politikát folytat az Európai Unió migrációs irányelveihez képest, abban az esetben meg kell vonni az uniós forrásokat Magyarországtól. Napokkal ezelőtt pedig a Die Zeit német lap értekezett arról, hogy az EU bírságot szabhat ki Magyarországra a migránskvóták elutasítása miatt, és abban az esetben, ha a magyar kormány nem hajlandó fizetni, megkezdődhet az EU területén magyar állami tulajdon lefoglalása.

Németország nem törekszik a kapcsolatok javítására

[xvi] Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e.

(Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke)

Rogán: Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek a Néppártban a helye

[xvii] Natalija Mikolska kereskedelmi biztos szerint Kijev újra akarja tárgyalni az Európai Unióval kötött társulási egyezmény feltételeit, mert az egyezménnyel bevezetett kvóták előnytelennek bizonyultak Ukrajna számára. Elmondása szerint tovább kell erősíteni az európai-ukrán kereskedelmi kapcsolatokat, a jelenleg érvényben lévő szabályozással pedig az a probléma, hogy Ukrajna nem exportálhat eleget Európába.

Miközben az Európai Unió Ukrajna fő kereskedelmi partnere, és az ország import termékeinek több mint 40%-a az EU-ból érkezik, az Ukrán Mezőgazdasági Klub (UKAB) adatai szerint Ukrajna már az első negyedévben elhasználta az exportkvótákat. Ez azt jelenti, hogy az európai termékek akadálytalanul áramlanak Ukrajnába, az ukrán cégek azonban nem exportálhatnak eleget Európába.

Viktor Janukovics idején az ukrán kormány amiatt nem írta alá a társulási egyezményt, mert tisztában voltak azzal, hogy az előnytelen lenne Ukrajna számára. Az ukrán kormány 2014-es elmozdítása után azonban az új kormány aláírta az egyezményt, majd most, annak életbe léptetése után akarják módosítani ugyanazon indokok mentén, ami miatt Janukovics az aláírását megtagadta.

Az ukránok nincsenek megelégedve az uniós társulási egyezménnyel

[xviii] A külgazdasági és külügyminiszter utasításba adta, hogy a magyar diplomácia semmilyen nemzetközi szervezetben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem, és Magyarország nem támogat semmilyen, Ukrajna számára fontos döntést - derült ki a külügyi tárca szóvivőjének közleményéből.

Szijjártó Péter hétfőre berendelte Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, ahol személyesen is tájékoztatni fogja arról, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan az újonnan elfogadott ukrán oktatási törvény.

Magyarország nem támogatja az Ukrajna számára fontos döntéseket

[xix] Porosenko az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta, hogy az szolgálná valóban a béke ügyét, ha ENSZ mandátumú békefenntartók Ukrajna keleti részében a Kijev által jelenleg nem ellenőrzött ukrán-orosz határszakaszon is jelen lennének.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 5-én közzétett javaslatában hangsúlyozta: az ENSZ-békefenntartóknak vigyázniuk kellene az EBESZ munkatársainak biztonságára a demarkációs vonal mentén. Kiemelte, hogy ez kizárólag az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságok" beleegyezésével valósulhat meg.

Ukrán válság - Porosenko: az Egyesült Államok támogatja ENSZ-békefenntartók küldését a Donyec-medencébe

Vlagyimir Putyin kedden bejelentette, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozattervezetet terjeszt be, amely szorgalmazza, hogy vezényeljenek ENSZ-békefenntartókat a válságövezetbe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának biztonsága érdekében. Putyin szerint elősegítené "a délkelet-ukrajnai probléma megoldását", ha ENSZ-erők biztosítanák az EBESZ-megfigyelőket.

Ukrán válság - Berlin üdvözli Putyin javaslatát az ukrajnai ENSZ-küldetésről

[xx] Legyőzhető-e a Fidesz?

Kérlek, írj véleményt a naplómmal kapcsolatban! Köszönöm.